Helsinkiin tulee uusia maalauspaikkoja kesäksi 2013

salmianGraffiti, Neulegraffiti, Yleinen

Nyt alkaa olemaan hiljalleen aika ottaa ensiaskeleita uusien maalauspaikkojen suhteen. Torstaina 16.05.13 pidettävässä nuorisolautakunnan listassa on maalareita koskettavaa tietoa. Lukekaa esityslista tarkkaan.

Nuorisolautakunnan esityslista 16.05.2013, Helsingin kaupungin julkiset maalauspaikat ja katutaidetapahtumat kesällä 2013
Helsinkiin tulee kesäksi 2013 uusia julkisia maalauspaikkoja katutaiteelle. Julkisina maalauspaikkoina toimivat edelleen:

–              Kalasatama (Kalasatama-projekti)

–              Suvilahti (Kaapelitehdas Oy)

–              Toimintakeskus Happi (Sörnäisten rantatie 31)

–              Toimintakeskus Luuppi (Ostostie 4)

–              Pihlajamäen nuorisopuisto (Jengipolku 8)

Uudet aidat rakennetaan seuraaville alueille:

–              Jakomäki

–              Arabianranta

–              Östersundom

Lisäksi kesäksi 2013 toteutetaan kaksi yhteistyöprojektia:

–              Kiasma

–              Hoas, työmaaseinä, Hermannin rantatie 4

Kohteet on valittu nuorisoasiainkeskuksen ja rakennusviraston yhteistyönä katutaidekartoituksen perusteella. Nuoret ja alueen toimijat järjestävät julkisten seinien avajaiset sekä joukon muita tapahtumia. Nuorisoasiainkeskus tukee ja on mukana eri tapahtumissa. Toimintaan laaditaan yhdessä pelisäännöt ja järjestetään asianmukainen jätehuolto. Kesän aikana syntyvien kokemusten perusteella suunnitellaan tulevien vuosien julkiset maalauspaikat aikaisemmin koottujen ehdotusten pohjalta.

Kesä päättyy 14.9. kansalaistorilla järjestettävään I Care-tapahtumaan, jossa Heijastan hyvää- teemalla tempaistaan kiusaamista vastaan. Tapahtuman keskeisinä yhteistyökumppaneina ovat Helsingin Seudun Tekstiiliopettajat, Kiasma ja Uudenmaan Martat.

Esittelijä

Valtuutettu Johanna Sumuvuoren valtuustossa hyväksytyn aloitteen perusteella nuorisoasiainkeskus toteutti marraskuussa 2012 kartoituksen luvallisista katutaidepaikoista. RuutiExpossa järjestettiin erillinen piste ehdotuksille ja keskusteltiin maalareiden kanssa. Kartoitus toteutettiin talous- ja suunnittelukeskuksen Kerro kartalla-karttapalvelun ja webpropol-kyselyn avulla. Ehdotuksia saatiin 496.

Kartoituksen pohjalta nuorisoasiainkeskus ja rakennusvirasto ovat neuvotelleet kevään aikana julkisista maalauspaikoista. Tavoitteena on ollut järjestää kesäksi 2013 muutama kevytrakenteinen julkinen maalauspaikka. Lähtökohtana paikkojen valintaan on ollut nuorten ja nuorten aikuisten aktiivinen rooli, hallintokuntien ja alueiden asukasverkostojen yhteistyö sekä maalauspaikoiksi parhaiten soveltuvat alueet.

Katutaide ilmiönä

Katutaide on monimuotoistunut ja levinnyt kaduilta gallerioihin. Nuoret ja muut taiteen tekijät ovat löytäneet julkisten maalauspaikkojen kautta katutaiteen salat. Samalla on syntynyt laajempi kiinnostus eri katutaiteen lajeihin. Mika Helinin tutkimus Kalasataman ja Suvilahden graffititaidoista osoittaa, että useat eri sukupolvet osallistuvat maalaamiseen ja viettävät aikaa perheineen piknikhengessä. Katutaiteesta on syntynyt monelle harrastus. Luvallisuus on luonut myönteisen tunnelman osana elävää ja hauskaa kaupunkikulttuuria. Helinin tutkimuksessa yli 80 % maalareista on palkkatyössä, opiskelijoita tai yrittäjinä.

Katutaide ymmärretään usein graffititaiteeksi. Muutaman vuoden sisällä katukulttuuri on laajentunut eri osa-alueisiin.  Maalausten, ympäristötaiteen, performanssien, katu- ja puistotoimintojen ja tapahtumien kautta kohtaavat erilaiset elämäntyylit. Luvallisten aitojen ympärille on syntynyt erilaista kansalaistoimintaa kuten konttiaukion musiikki-, elokuva, runonlausunta ym. tapahtumat, kaupunkiviljely-hankkeet ja kekseliästä kahvilatoimintaa.

Perinteinen graffititaiteen, amerikkalaistyyppinen fonttimaalauksen eli kirjainmaalauksen rinnalle on syntynyt esittäviä hahmomaalauksia, graafisia elementtejä ja ilmaisua. Spray-maalauksen lisäksi käytetään erilaisia tekniikoita kuten stensil- ja maalitussit, kynäruiskut ja pensselit. Samalla maalauksia tehdään erilaisille pinnoille kuten taulukankaat, vaatteet, kengät ja skeittilaudat.  Tuttua on jopa elintarvikevärin käyttäminen lumigraffiteihin.

Uusiksi ilmaisumuodoiksi ovat tulleet neuleet, räsyt, tarrat ja kaakelit. Tiloja otetaan väliaikaisesti haltuun digitaalisin keinoin ja tuorekelmun avulla. Helsingin kesä on täynnä katutaidetapahtumia. Nuorisoasiainkeskus toteutti vuonna 2012 139 katutaidetyöpajaa, joihin osallistui reilu 3000 nuorta ja niihin liittyviin tapahtumiin yleisöä 30 000.

Useimmissa nuorisotaloissa nuorilla on ollut mahdollisuus toteuttaa taiteellista ja luovaa intohimoa maalaamalla mm. seiniä, pöytiä ja skeittiramppeja. Nuorten toimintakeskus Hapessa toteutettiin talkoovoimin 20 huippumaalarin kädenjäljellä alakertaan ja porraskäytäviin 26 isokokoista seinämaalausta. Näyttelyn viralliset avajaiset järjestetään myöhemmin.

http://www.hel.fi/static/public/hela/Nuorisolautakunta/Suomi/Esitys/2013/Nk_2013-05-16_Nlk_5_El/1C186310-4699-4F03-B69A-71793C6CC70D/Helsingin_kaupungin_julkiset_maalauspaikat_ja_katu.html