Katutaidetoimiston vuosi 2013 oli täynnä väriä ja toimintaa

salmianCanvas, Graffiti, Kynäruisku, Neulegraffiti, Tussit, Yleinen

Keräsimme toimintakertomuksen pohjaksi nostoja. Olkaa hyvä!

Katutaidetoimiston vuosi oli hyvin värikäs. World Design Capital Helsinki 2012 vuoden tuloksia näkyi konkreettisesti katukuvassa kun uusia katutaideseiniä syntyi runsaasti. Helsinkiin avattiin kolme uutta maalauspaikkaa katutaiteelle kesällä 2013. Kaikissa toiminnoissa ovat nuoret olleet mukana suunnittelussa ja toteutuksessa.

Katutaidetoimistolla työskenteli yksi vakituinen työntekijä, kaksi palkkatuettua työntekijää ja kuusi osa-aikaista tuntityöntekijää. Lisäksi kesätöissä oli kolme nuorta dokumentoiden katutaideseiniä. 

Joustavan perusopetuksen harjoittelija suoritti TET-jaksoaan katutaidetoimistolla osallistuen jokaiseen toimintaan aktiivisesti. Toiminta on rahoitettu nuorisoasiainkeskuksen normaalilla budjettirahoituksella. Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksella saimme palkattua seitsemän osa-aikaista työntekijää.

Toiminnallisiksi tavoitteiksi asetettiin mm. uusien konseptien synnyttäminen, työpaikkojen tarjoaminen, tiedotus ja neuvonta, harrastepaikkojen synty ja tasapainon saaminen Helsingin kaupunkiin katutaideasioissa.

Yhteistyökumppaneina oli mm. eri kaupungin virastot kuten rakennusvirasto, liikuntavirasto, rakennusvalvontavirasto, kaupunkisuunnitteluvirasto, taidemuseo, Kirjasto sekä kulttuurikeskus. Maalikauppagallerioiden Geezers ja Make Your Markin kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä mm. tapahtumien maalareiden kuratoinnissa. Ammatti- ja taustatietoa pohja- ja erikoismaaleista saimme Decoväriltä. Uutena toimijana katutaidekenttään tuli kaupunkikulttuurien tuki RY.
Luonnollisesti nuorisoasiainkeskuksen toimipaikkojen kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä, eikä katutaidetoimisto rajoittanut läsnäoloaan vain “omaan taloonsa”.

Lähes kaikki tuotannot on dokumentoitu joko videolla ja/tai still-kuvilla eri sosiaalisen median palveluihin. Videoita löytyy Youtubesta ja kuvia Flickr:sta.

Katutaidetoimisto kuuluu Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen kulttuurisen nuorisotyöntoimiston alaistuuteen, sen mediatiimiin. Kotipaikkana on Nuorten toimintakeskus Happi jonka arjen toiminnnassa olemme  mukana. Happi on profiloitunut vahvasti katutaiteen yhdeksi toimintapaikaksi. Molemmat rappukäytävät ja alakerta on maalattu useilla teoksilla. Näiden lisäksi Hapen alakertaan syntyi info-tv järjestelmä jossa pyörii Katutaidetoimiston ottamia kuvia.

Tuotannot

Vuoden 2013 oleellisin tulos on katutaidetoiminnan vakiinnuttaminen harrastustoiminnaksi entisen projektiluonteisten töiden sijaan. 

Tässä nostoja vuoden varrelta lähes aikajärjestyksessä. Oleellista on huomata, että Supafly-katutaidetoimisto tekee kaikki hankkeet aina yhteistyössä muiden kanssa. Olemme tulkki, tuottaja ja asiaintuntija samassa paketissa.

Talvimaalauspaikka Happeen

Helsinki on maailman pohjoisin metrokaupunki. Ehkä se on oikea kuvaamaan kuinka kaupunkimme sijainti kylmässä pohjolassa tuo omat haasteensa katutaiteen tekemiseen. Sisämaalaustilassa on omat haasteensa ilmastoinnin suhteen joten laitoimme Nuorten toimintakeskus Hapessa sijaitsevan maalausseinän tarpeita parempaan kuntoon. 

Lastauslaiturilla sijaitsevaan maalauspaikkaan hommattiin siirrettävä lämmitin, lumikola ja lumilapioita, tehtiin ohjeistusta sekä toteutettiin projektimaalaus talven olosuhteissa. Tämä oli avaus maalauskauden pidentämisen pohtimiseksi.

[flickr_set id=”72157632578803906″]

Hiihtolomaviikontapahtuma Reaktori

Suvilahdessa ja Hapessa järjestetty Reaktori keräsi jälleen yli 10 000 kävijää. 
Hapessa oli kaikille avoimet katutaidetyöpajat joissa tehtiin miniatyyrigraffitija maalitusseilla suoraan pöytiin.
Osa töistä toteutettiin sabluunan avulla. Kirjasto rakensi katutaidetilaan väliaikaisen pop-up kirjaston ja luettavana sekä lainattavana olivat lähes kaikki kirjaston katutaidekirjat.

Suvilahden pihalle tehtiin lumitaiteilija Minna Elorannan johdolla iso lumigrafititeos joka maalattiin spraymaaleilla.

reaktori

Benkun Snow-graffiti

Reaktorin innoittamina maaaliskuussa viikonlopun katutaide- ja medialeirin aiheena oli lumigraffiti. Leiripaikkana toimii Bengtsårin leirisaari. Perjantaista sunnuntaihin kestänyt projekti alkoi lumen kasaamisella ja tiivistämisellä. Luonnostelun jälkeen kirjaimet muotoiltiin mm. sahoilla ja viiloilla jonka jälkeen teos maalattiin elintarvikeväreillä.

snow

Östersundomin työpajat

Östersundomin nuorisotalolla tuunattiin vanhoja penkkejä ja tehtiin seinälle maalaus jossa nuorimmat toteuttajat olivat 10 vuotiaita. Säännöllisen toiminnan tarkoituksena oli tutustuttaa nuoria oman tilan tuunaamiseen omilla ehdoilla. Lisäksi tilasta pyrittiin saamaan enemmän nuorten näköinen.

[flickr_set id=”72157632610557964″]

Östersundomin katutaidekuutio

Östersundomin työpajat saivat hyvän vastaanoton nuorten ja nuorten vanhempien keskuudessa. Alueelle päätettiin rakentaa väliaikainen maalausseinä nuorisotalon eteen. Kuutio syntyi talkoohengellä. Runko saatiin vanhoista, kieroon menneistä jalkapalomaaleista ja maalauslevyt haettiin Kontulan skeittihallilta, josta ne olivat jääneet yli remontin myötä.

[flickr_set id=”72157634336754727″]

Kädentaitotoimintojen Värkkäämön tuning-työpajat

Kolmena eri päivänä käytössä oli Styrox-saha ja styroxia joista muovailtiin kolmiulotteista miniatyyrigraffitia. 
Työpajassa pohdittiin kirjaimien muotoja ja värejä.

nuolet

ART-neulegraffitien kierros

World Design Capital Helsinki 2012 vuotena eri työpajoissa syntyneet neulegraffitikirjaimet päätettiin viedä uuteen ympäristöön kiertueelle yllättäviin paikkoihin yhdessä Wärkkäämön kanssa. Kirjaimet vierailivat mm. Sompasaaressa, Hangon tuulimyllyillä sekä eri tapahtumissa.

[flickr_set id=”72157632740180791″]

Happi Exhibition näyttely

Nuorten toimintakeskuksen Hapen Happi Exhibition 2013 kokosi yhteen ryhmän katutaitelijoita. Heidän joukossaan oli Suomen eturivin nimiä kuten Pulp, Acton, Astron, Egs ja Trama. He saivat vapaat kädet kuvittaa Hapen seinät. Tuloksena oli eräs Suomen upeimmista katutaidegallerioista, jossa on mukana myös komea annos kulttuurihistorian havinaa. Näyttelyn avasi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

[flickr_set id=”72157632799815115″]

Kallio kukkii

Harjun nuorisotalon pihassa Supafly-katutaidetoimisto oli paikalla elmukelmugraffitien muodossa. Puiden väliin kiristettiin kelmuseinä. Harjun piha olikin täynnä useita kymmeniä innokkaita pohtimassa miten seinä on paras rakentaa kireäksi. Ehken pieni tuuli laittoi ihmiset innostumaan auttamaan. Kelmuseinälle syntyi useita graffititeoksia.

Kontulan takapihatapahtuma

Perinteeksi muodostunut Kontulan takapihatapahtuma on Kontulan alueen nuorille sekä Kontulan toimintakeskus Luupin vakikävijöille kevään päätösjuhla. Takapihalle tuotiin erilaisia ulkopelejä, pidettiin skeittilautojen maalaustyöpajaa, skeitattiin, grillailtiin ja nautittiin rap-musiikista.

Arabian katutaidefestivaali

Suomen suurin katufestivaali syntyi jälleen eri toimijoiden kanssa hyvässä yhteistyössä. Katutaidetoimisto rakensi tapahtumaan canvas- ja kelmuseinät. Pienistä sohvapöydistä kasattiin kokonainen isompi seinärakennelma jota myöskin maalattiin. Yli 10 000 kävijää vetänyt tapahtuma piti sisällään tietenkin katutaidetyöpajan jossa… tussailtiin mitäpä muutakaan kuin hyväksi havaittuja pöytiä.

Jakomäen katutaideseinä

Paikallisten nuorten naisten duo, lähiöprinsessat ajoi Jakomäkeen uutta katutaideseinää. 
Yhteistyössä liikuntaviraston, lähiöprojektin ja nuorisotalon kanssa syntyi 30 metrinen kaikille avoin 24/7maalauspaikka. Liikuntavirasto tuli rohkeasti mukaan katutaidehankkeisiin ja liikuntapaikkojen ympärille muodostuikin myös vapaan olemisen tilaa. 

Jakomäen aita tehtiin korkeapainelaminaatista. Se on kestävää Suomen ilmastossa. Materiaalin valinnassa oltiin yhteydessä suoraan valmistajaan ja erilaisia koemaalauksia tehtiin eri maaleilla.

Jakomäen seinän suunnittelussa huomioimme mm. maalauspaikkojen kriteereitä ja huolehdimme asianmukaisesta jätehuollosta.

Lähiöprinsessat järjestivät laajat avajaiset joissa oli monipuolista ohjelmaa mm. lukuisten räppäreiden voimin.

[flickr_set id=”72157633836353781″]

Story Of Helsinki-näyttely Annantalolla

Työpajoissa maalattuja katutaidepöytiä yli 30 kpl, 10 digiscreeniä yli tuhannella graffitikuvalla ja isot tulosteet -80 luvun maalauksista teki laadukkaan kattauksen monipuolisesti kertoen, mitä on helsinkiläinen graffititaide. Näyttelyn vetonauloina oli mm. Krylon taideteos Arabian katufestivaaleilta, ART-neulegraffitikirjaimet sekä vanhoista puistonpenkeistä ehostetut neulegraffitipenkit.

Annantalon valoisaan näyttelytilaan oli mieluisaa rakentaa näyttelyä, kun tukea saatiin talon puolelta kiitettävästi.

[flickr_set id=”72157634335459665″]

Urban City Camp

Meriharjun luontotalolla pidettiin kesäkuussa hiphop-leiri. Viikon ajan työstettiin kaksi eri musiikkivideota, rakennettiin väliaikainen maalausseinä, toteutettiin useita rap-kappaleita alusta loppuun sekä tehtiin canvas-töitä Annantalon näyttelyyn.

Mainittavan arvoinen on myös kirjaston tuella syntynyt väliaikainen katutaidekirjasto leirille. Luontotalon kirjastosiiven kaapit täyttyivät katutaidekirjoista jotka olivat koko viikon luettavana tyhjien hetkien koittaessa.

The Tall Ships Races Helsinki 2013

Purjelaivojen kokoontumissa nähtiin Kelmulle tehtyä graffitia.

[flickr_set id=”72157634772214541″]

Arabian katutaideseinä

Kuten Jakomäen seinä, Arabianrannan katutaideseinä syntyi osana nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruutia.
Katutaideseinän paikkaa mietittiin yhdessä asukkaiden, alueen nuorisotyöntekijöiden ja liikuntaviraston kanssa.
Alueen nuoret olivat koko ajan hankkeessa mukana ideoiden ja suunnitellen katutaideaitaa.
 Aidan pituus on Jakomäen tapaan 30 metriä joka mahdollistaa useamman maalarin maalaamisen samaan aikaan.

Hankkeen syntyä vauhditti Arabian katufestivaalissa syntynyt raikas ja eteenpäin menevä ilmapiiri.

[flickr_set id=”72157635387540627″]

Kiasma Wall

Nykytaiteen museo Kiasmalla aivan helsingin ytimessä pääsi suuri yleisö näkemään graffitin tekemistä päivänvalossa. Yhdessä Kiasman kanssa toteutetun seinärakennelman pitkällä sivulla nähtiin viikoittain vaihtuvien taiteilijoiden teoksia, ja kaksi lyhyempää sivua olivat kaikille avoimia. Pitkällä seinällä nähtiin teoksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisiltakin maalareilta, aina seitsemästä eri maasta. Kiasman, Musiikkitalon, Eduskuntatalon ja Kansalaistorin ympäröimä tila keräsi ihmisiä istumaan koko päivän ajaksi nauttimaan väreistä, muodoista ja kirjaimien iloittelusta.

Kiasma Wall syntyi yhteistyön kautta, jossa merkittävä rooli oli Geezerillä sekä Make Your Markilla, joiden yhteydet maalareihin olivat arvokkaat.

Kaikki maalaukset videoitiin ja materiaalista syntyi dokumentaarinen kuvaus teoksien tekemisestä.

[flickr_set id=”72157634838691307″]

Hoas-projekti

Hoas avasi työmaaseinän katutaiteilijoiden käyttöön Hermannin rantatiellä. Maalaamisen kanssa samaan aikaan toteutettu Weekend festival toi maalauksia katsomaan suuren määrän yleisöä. Työmaa-aita sai kiitettävää palautetta naapurustolta.

[flickr_set id=”72157634965926403″]

Katutaidevaunukonsepti

Helsingin katukuvaa ilahduttaa nyt katutaidevaunu. Kyseessä on maalattava peräkärry, joka liikkuu paikasta ja tapahtumasta toiseen. Vaunu on mittatilauksena tilattu ja sen suunnittelua tehtiin vuoden 2013 aikana ja vaunu saatiin joulukuussa 2013 käyttöömme.

Vaunua voi vuokrata kaupunginosatapahtumiin. Se on myös nuorten vapaiden toimintaryhmien vuokrattavissa. Tapahtumien ulkopuolella vaunua saa maalata vapaasti. Katutaidevaunun tarkan sijainnin voi katsoa reaaliaikaisesti Supaflyn kotisivuilta, sillä vaunussa on julkinen, kaikille avoin GPS-seuranta.
Vaunu on mukana eri tapahtumissa keväästä syksyyn. Muina aikoina se on parkkeerattuna eri puolilla Helsinkiä ja on kenen tahansa maalattavissa ympärivuorokautisesti. Vaunu ja sen ympäristö ovat päihteetöntä tilaa ja käyttäjien edellytetään pitävän vaunun ympäristön puhtaana sekä kierrättävän maalauksesta syntyvän jätteen asianmukaisesti.
Rahoitus vaunulle on saatu lähiörahastolta.

[flickr_set id=”72157641261379375″]

Karttaesitteet, avoin data ja verkkosivut. Tietoa esiin kaikille.

Kaikista Helsingin katutaidemaalauspaikoista tehtiin esite jossa on perustiedot paikoista upotettuna suoraan karttapohjaan. Esite tehtiin myös ruotsin ja englannin kielellä.

Helsingin katutaidemaalauspaikkojen tiedot ovat ladattavissa XML muodossa. Katutaidepaikkojen osoitteet, maalattavat pinnat, yhteystiedot, valaistus, jätehuolto yms. on saatavilla kaikille avoimesti ja tietoja saa käyttää Creative Commons -lisenssillä.

www.supafly.net sivut kasaavat kuvat Flickr:sta, videot Youtubesta ja Twitter-viestit automaattisesti. 
Sivuilla on kaikista maalauspaikoista tiedot, kartat ja tiedot lähialueen palveluista. Supafly.net sivuilta on nähtävillä katutaidevaunun reaaliaikainen sijainti.Kaikki tieto on Open Data hengessä vapaasti jaettavissa.

Sisämaalaushallin suunnittelu

Ruuti-aloite sisämaalaushallista tuli työn alle syksyllä. Kasasimme aiheen ympärille verkoston maalareista, gallerioista ja aloitimme neuvottelut kaupungin tilakeskuksen kanssa ja katsastimme yhden tilan. Aloite on edelleen työn alla ja sopivaa tilaa haetaan.

maalaushalli

Lady Crew

Uutta toimintaa oli tytöille ja naisille suunnattu ”graffitikerho”. Se sai suuren suosion ja täyttyi välittömästi ilmoittautumisen tultua ilmi. Ryhmässä oli 20 maalaria ja teoksia syntyi eri katutaideseinille. Myös osastopäällikkömme Leena Ruotsalainen kävi kokeilemassa maalausta. Ryhmä kokoontui säännöllisesti, mutta kuitenkin vapaamuotoisesti jokaisen maalarin omien aikataulujen mukaan.

[flickr_set id=”72157636077732405″]

Wärkfest

Tee-se-itse-kulttuurin urbaani tapahtuma WÄRK:fest 2013 kutsui kaikki uteliaat Helsingin Vallilaan, Ääniwalliin 5.-6. lokakuuta. WÄRK:fest kokosi yhteen innostuneet harrastajat ja harrastusyhteisöt monilta tee-se-itse -tekemisen osa-alueilta esittelemään ja jakamaan taitojaan kaikille kiinnostuneille. Supafly-katutaidetoimisto toteutti WÄRK:festeillä tussaustyöpajat suoraan pöytiin.

[flickr_set id=”72157636284516635″]

HIMO4 – Avoin lähdekoodi taiteeseen

Marraskuun alussa HIMO4-tapahtumassa pidimme jälleen kerran tussaustyöpajoja. Tällä kertaa ote oli erilainen, kun tarkoitus oli saada osallistujat oppimaan siten, että voivat itsenäisesti vetää työpajoja jatkossa. Menetelmäoppaat sisäsivät taidelähtöisiä konkreettisia toimintamalleja, jotka on tarkoitettu opettajien, taidekasvattajien, ohjaajien ja yleisötyöntekijöiden työkaluiksi lasten ja nuorten kanssa työskennellessä.

RuutiExpo vaikuttamistapahtuma

Helsingin kaupungintalolla pidimme työpajoja ja osallistuimme panelikeskusteluun katutaiteista yhdessä rakennusviraston ja liikuntaviraston kanssa.

RuutiExpo on katutaidetoimistolle ennen kaikkea paikka jossa voidaan jutella nuorten kanssa maalaushankkeiden eteenpäin viemisestä.

Jussi Pajunen testasi maalitussien toimintaa.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen testasi maalitussien toimintaa.

Syksyn avoimet happipajat

Hapessa kokoontui torstaisin kaikille avoimet työpajat joissa lähtökohtana on tehdä erilaisia projekteja jotka tulevat mieleen spontaanisti. Maalasimme myös Hapen alakertaa tehden lukuisia miniatyyrigraffiteja.

[flickr_set id=”72157638793297574″]

Nuorten kaupunkisuunnittelumessut, Luotsipajat, Luovipajat…

Vuoden aikana pidettiin kymmeniä pajoja joissa työmetodina oli tehdä maalitusseilla miniatyyrigraffiteja, luonnoksia. Ohjaajat olivat koko ajan läsnä itse tehden mukana. Monesti paras tapa oppia oli näyttää itse esimerkkiä.

Nuorten kaupunkisuunnittelumessuilla syntyi raikasta jälkeä

Nuorten kaupunkisuunnittelumessuilla syntyi raikasta jälkeä

Luovin kouluryhmä sai vapaat kädet

Luovin kouluryhmä sai vapaat kädet

Joululahjapajat

Vuosi huipentuu jouluun, vuoden viimeiseen työpajaan. Työpajoissa maalattiin vinyylilevyjä joihin laitettiin kiinni kellokoneisto.

[flickr_set id=”72157638612778503″]

Tulevaisuutta kohti

Työn alla on vuodelle 2014 Tullikirjurin skeittipaikan 68 metrinen seinä, Herttoniemen tuorinniemen alueen sekä Haagan aluen seiniensuunnittelut. Kulosaaren melumuuri on edelleen suunnitteilla ja Kiasman kanssa on tarkoitus toteuttaa Kiasma Wall 2014. Katutaidevaunu kiertää pari viikkoa Story of Helsinki -kiertueella ja takapihatapahtumat avaavat maalauskautta 2014

Nuorisoasiainkeskuksen toimintakertomus 2013

Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen toimintakertomus vuodelta 2013 pitää sisällään myös kertomusta katutaidetoimiston arjesta. Toimintakertomuksesta voit myös lukea nuoren tekijän, Mc Hugon kokemuksia vuodelta 2013.

Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen toimintakertomus 2013