Supafly 20v – Paluu juurille

salmianGraffiti

Supafly valtasi Itäkeskuksen Stoan graffitimaalauksien merkeissä ke 3.9. ja Stoan galleriassa pidettiin juhlanäyttely ma 25.8. – su 7.9.

Supaflyn voidaan katsoa syntyneen 20 vuotta sitten. Lisäksi Kulttuurikeskus Stoa täyttää 30 vuotta. Oli aika muistella menneitä.

Itäkeskuksen nuorisotalo oli suosittu heti valmistuttuaan. Talossa toimi videopaja, joka kokosi eri alakulttuureista kiinnostuneet nuoret videoiden pariin. Nuorisotalolla alkoivat käydä lukuisat itähelsinkiläiset graffitimaalarit.
Koska luvallisia maalauspaikkoja ei ollut, päättivät maalarit laittaa Stoan pihalle maalauslevyjä. Paikan päälle kutsuttiin tuttuja muusikoita maalareiden iloksi. Muutama sata kopiokoneella pikaisesti tehtyä mainosta levitettiin lähialueille. Supafly -graffititapahtuma syntyi kevääksi 1995 ensimmäisen kerran ja se keräsi useita tuhansia kävijöitä. Tapahtumasta kasvoi vakiintunut graffiti- ja katutaidetoiminta Helsinkiin. Stoasta syntynyt ja kasvanut tapahtuma on muotoutunut erilaisiin olomuotoihin vuosien varrella. Uusina katutaiteen muotoina on mm. miniatyyrigraffitit tusseilla sekä neulegraffitit.

Supafly 2014 -juhlanäyttely näytti kuvin ja videoin tapahtumatunnelmia alkuvuosilta 1995 ja 1996. Lisäksi esillä oli uudempaa tuotantoa Supafly-työpajoista, joita on järjestetty viimeisten parin vuoden aikana lähes 200 kertaa.

Supafly näkyi Stoan pihalla keskiviikkona 3.9. kun pihalta löytyi maalattavaa pintaa vanhaan tyyliin. Maalausta ja musiikkia oli tarjolla klo 18-21 ja samalla pystyi tutustumaan näyttelyyn.

Supafly sai tukea Kenno-Rakenteelta, joka lahjoitti 50 purkkia uutta Mad Colors maalia. Supafly kiittää.

[flickr_set id=”72157646953302427″ no_pages=”false”]